Una jornada oberta ha posat en comú els treballs dels estudiants de Llengua i Literatura Catalanes sobre les representacions artístiques i literàries de l’alimentació i les seves implicacions socials.
Palma, 29 d’abril de 2025. El projecte «Mots i talent», desenvolupat pels estudiants del grau de Llengua i Literatura Catalanes de la UIB, ha culminat avui amb una jornada de portes obertes en què s’han exposat els resultats d’un treball col·laboratiu centrat en la representació del menjar, la fam i les conductes alimentàries en la literatura i l’art.
Coordinat per la professora Margalida Pons i les investigadores predoctorals Aina Gomis i Maria Palmer, aquest projecte ha estat possible gràcies a un ajut per a activitats complementàries de la Facultat de Filosofia i Lletres i ha involucrat els alumnes de les assignatures Literatura Comparada i Tendències de la Literatura Catalana Actual.
Els participants han treballat des de l’inici del curs en grups, recopilant exemples i elaborant microexposicions i textos de creació pròpia entorn de la presència del menjar en les arts. L’objectiu: prendre consciència del paper de la literatura i l’art en la societat i fomentar l’intercanvi d’idees entre alumnes de diferents cursos.

Durant la jornada, els estudiants Clara Castelar, Antoni Jordà, Magdalena Serra i Ricard López han compartit els seus treballs, abordant temes com la lluita de classes o la representació del menjar a la música urbana. A més, les expertes convidades Maria Mesquida, especialitzada en biblioteràpia, i Meritxell Matas, doctora en Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals, han ofert dues presentacions pràctiques sobre l’aplicació d’aquest tipus d’estudis.
«Mots i talent» es consolida així com un espai de reflexió acadèmica i creativa on el menjar deixa de ser només una necessitat biològica per esdevenir una eina simbòlica i narrativa per parlar de la societat, els valors i les desigualtats.